пятница, 23 сентября 2016 г.

ПАЛИВНО-ЕНЕРГЕТИЧНА ПОЛІТИКА УКРАЇНИ, ПУТИН ВИНОВАТ!

ОГЛЯД УКРАЇНСЬКИХ ЗМІ
З ПРОБЛЕМ ПАЛИВНО-ЕНЕРГЕТИЧНОГО КОМПЛЕКСУ

10 російських монополій, що загрожують безпеці України

Дмитро Казанцев

Російські компанії досі контролюють стратегічно важливі українські ринки. І можуть використати цей контроль як інструмент не тільки економічного тиску, а й підкріплення збройної агресії.

Суттєво виросла наша залежність від російських та сепаратистських антрацитового вугілля та електроенергії.

Залишаються під контролем РФ поставки ядерного палива, а під контролем країн Митного союзу – імпорт нафтопродуктів.

ГАЗ. ПРИСУТНІСТЬ РОСІЯН: Після початку агресії РФ в Україні влада зменшила вплив російської компанії «Газпром» на український газовий ринок.Уряд зобов'язав "Нафтогаз України" закуповувати не більше 30-35% усіх потреб "блакитного палива".


Україна вже навчилася в умовах помірної економії обходитися без російського газу, за умови, що частина промисловості простоює через кризу, а інших енергоносіїв – вугілля, ядерного палива – достатньо. Але повне відключення постачання газу все ж може призвести до проблем в енергетичній сфері, якщо Україна не буде запроваджувати енергозберігаючі технології.

НАФТОПРОДУКТИ. ПРИСУТНІСТЬ РОСІЯН: Росія входить у трійку найбільших імпортерів пального до України. Разом з Білоруссю та Литвою, і посідає друге місце за постачанням дизпалива.

"Зараз імпорт нафтопродуктів із країн Митного союзу – це, в основному, імпорт бензину і дизпалива з Білорусі. На нього припадає більше половини, того, що завозиться в Україну з нафтопродуктів", - повідомив "Висновкам" експерт-енергетик, заступника директора науково-технічного центру "Психея"Геннадій Рябцев.

АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА. ПРИСУТНІСТЬ РОСІЯН: 

Україна залежить від ядерного палива російської компанії "ТВЕЛ", проте його конкурент, американська компанія Westinghouse, вже почала розширювати поставки в Україну. НАЕК "Енергоатом" заявляв, що має намір поступово збільшувати відсоток американського палива. Але різко перейти цілком на нього не вийде: заважають украй формалізовані правила безпеки МАГАТЕ.

ЧИМ МОЖУТЬ ЗАШКОДИТИ:

Якщо РФ вдасться до атомного важеля впливу за прикладом газової блокади, немає гарантії, що американці зможуть оперативно виготовити достатню кількість збірок, до того ж, невідомо, чи вдасться обійти правила безпеки МАГАТЕ й завантажити їх усі.

В "Енергоатомі" розповіли, що резерв свіжого ядерного палива є, а обсяг його є "закритою" інформацією. Окрім того, експерти запевняють, що "ТВЕЛу" дуже важко буде піти на обмеження постачання палива, бо тоді Росія в жодній країні світу уже не збудує свого реактора.

Як відомо, Росія будує нові ядерні реактори (вартість - 4-5 млрд доларів), але зводить вона їх із контрактом на "довічне" забезпеченя своїм ядерним паливом (ТВЕЛ). Тобто ціна питання – 4-5 млрд разово та десь один мільярд доларової виручки на блок щороку. Втрачати ці прибутки РФ ультраневигідно.

АНТРАЦИТОВЕ ВУГІЛЛЯ. ПРИСУТНІСТЬ РОСІЯН:

Забезпечити українські ТЕС антрацитовим вугіллям власного видобутку нині практично неможливо через бойові дії на Сході країни, де розташовані фактично всі видобувники цієї марки.

Утім, на антрациті працює близько 49% українських теплових електростанцій, що генерують близько 17% вітчизняного струму.

Експерти вважають, що під виглядом російського вугілля Україні можуть за завищеними цінами продавати вугілля з окупованого Донбасу, а найбільшою загрозою є припинення поставок, що може спричинити відключення електрики.

ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЯ. ПРИСУТНІСТЬ РОСІЯН:

Українські електромережі працюють синхронно з російськими, білоруськими та молдовськими. І лише невелику частину Західної України – так званий Бурштинський енергоострів - під'єднано до енергосистеми ЄС.

Як відомо, 30 грудня 2014 року, через нестачу антрацитового вугілля, Україна і РФ підписали контракт на поставку електроенергії. За даними ДФС, імпорт електроенергії з Росії за січень-квітень 2015 становив $49,3 млн або близько 1% від усього виробництва струму в Україні.

Комментариев нет:

Отправить комментарий